Ořechy přidat do svého jídelníčku

0533123001642060805 1718783 144x110.webp.webp.webp vaření

Říká se, že vlašské ořechy jsou nejstarší známou stromovou potravinou, která se datuje před 10 000 lety. Zdá se, že vlašské ořechy mají širokou škálu zdravotních výhod a navíc jsou bohaté na určité fytochemikálie – zejména fenoly, fytáty a fytosteroly – díky čemuž jsou nejlepší ze všech nejzdravějších ořechů.

Jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou spojeny s protizánětlivými účinky. Konkrétně jsou vlašské ořechy bohaté na kyselinu alfa-linolovou, omega-3 mastnou kyselinu spojenou se zlepšením zdraví kostí a prevencí kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky, podle American Journal of Clinical Nutrition.

Jednoroční dieta bohatá na vlašské ořechy zlepšuje celkový a LDL cholesterol u obézních žen. Ořechy mohou mít také více srdečních výhod. Podle studie zveřejněné v časopise Plant Foods for Human Nutrition se svými silnými antioxidačními vlastnostmi proteiny ve vlašských ořechách bojují proti buňkám rakoviny tlustého střeva a prsu.

Ovoce a zelenina pro detoxikaci organismu

Mandle

Většina světových mandlí pochází z Kalifornie a zajímavé je, že pocházejí z čeledi broskvoňových. Existují již od biblických dob a téměř stejně dlouho byly propagovány jako jedny z nejzdravějších ořechů (a potravin obecně).

Podívejte se, proč je tak důležité jíst více pistácií

Pistácie jsou nízkokalorické Ve srovnání s jinými ořechy mají pistácie velmi nízký obsah kalorií a obsahují hodně bílkovin, díky čemuž jsou…

Studie prokázala snížení tělesné hmotnosti, břišního tuku a krevního tlaku u obézních lidí poté, co jedli 15 procent kalorií z mandlí po dobu 12 týdnů. Kromě toho studie z roku 2017 provedená v Indii prokázala lepší kontrolu glukózy, zlepšené hladiny triglyceridů a cholesterolu a zmenšení pasu u dospělých s diabetem, kteří jedli mandle jen tři týdny.

Mandle jsou také skvělým zdrojem vitamínu E, vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Jezte je tak, jak jsou, nebo využijte zdravotních výhod mandlí prostřednictvím mandlového másla, mandlové mouky a mandlového mléka.

Pistácie

Studie publikovaná v Metabolism ukázala významné zlepšení cholesterolu a triglyceridů u dospělých s diabetem, kteří jedli pistácie každý den po dobu jednoho měsíce. Jiná skupina výzkumníků zjistila, že konzumace pistácií po dobu čtyř měsíců zlepšila kontrolu krevního cukru u dospělých s prediabetem.

Pistácie obsahují resveratrol, antioxidant spojený s lepší hladinou glukózy u lidí s cukrovkou. Lidé s prediabetem měli také zlepšenou inzulínovou rezistenci a zánětlivé markery. Protizánětlivé výhody mohou pocházet z fytochemikálií pistácií, jako jsou fenoly, proanthokyanidiny a flavonoidy.

5 nejlepších zdrojů hořčíku

Hořčík je jedním z životně důležitých minerálů pro správné fungování našeho těla. Ale často se nám to nedaří dostat do adekvátního…

Makadamové ořechy

Makadamové ořechy přezdívané „královna ořechů“ pocházejí z Austrálie. Výzkum zjistil souvislost mezi konzumací makadamových ořechů a nižším rizikem srdečních chorob. Ve skutečnosti přezkum šesti klinických studií z roku 2015 dospěl k závěru, že zahrnutí makadamových ořechů do stravy pomáhá snižovat celkový a LDL cholesterol.

Makadamové ořechy jsou také dobrým zdrojem thiaminu a manganu. Stručně řečeno: zdá se, že makadamové ořechy mají kardiovaskulární přínosy, takže by nebylo špatné zařadit je do každodenního jídelníčku.

Mohou kočky jíst krmivo pro psy?

Kešu ořechy

Kešu jsou oblíbeným snídaňovým oříškem – a jsou stejně zdravé jako chutné. Kešu oříšky obsahují fytáty s protizánětlivými vlastnostmi a také esenciální minerály fosfor, hořčík, měď a mangan. Nedávný výzkum odhalil, že u mužů a žen se středně zvýšeným LDL (špatným) cholesterolem, kteří konzumovali 16 až 36 kešu ořechů denně, došlo po jednom měsíci ke snížení celkového a LDL cholesterolu.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA