Říká se, že vlašské ořechy jsou nejstarší známou stromovou potravinou, která se datuje před 10 000 lety. Zdá se, že vlašské ořechy mají širokou škálu zdravotních výhod a navíc jsou bohaté na určité fytochemikálie – zejména fenoly, fytáty a fytosteroly – díky čemuž jsou nejlepší ze všech nejzdravějších ořechů.
Jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou spojeny s protizánětlivými účinky. Konkrétně jsou vlašské ořechy bohaté na kyselinu alfa-linolovou, omega-3 mastnou kyselinu spojenou se zlepšením zdraví kostí a prevencí kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky, podle American Journal of Clinical Nutrition.
Jednoroční dieta bohatá na vlašské ořechy zlepšuje celkový a LDL cholesterol u obézních žen. Ořechy mohou mít také více srdečních výhod. Podle studie zveřejněné v časopise Plant Foods for Human Nutrition se svými silnými antioxidačními vlastnostmi proteiny ve vlašských ořechách bojují proti buňkám rakoviny tlustého střeva a prsu.
Ovoce a zelenina pro detoxikaci organismu
Mandle
Většina světových mandlí pochází z Kalifornie a zajímavé je, že pocházejí z čeledi broskvoňových. Existují již od biblických dob a téměř stejně dlouho byly propagovány jako jedny z nejzdravějších ořechů (a potravin obecně).
Pistácie jsou nízkokalorické Ve srovnání s jinými ořechy mají pistácie velmi nízký obsah kalorií a obsahují hodně bílkovin, díky čemuž jsou…
Studie prokázala snížení tělesné hmotnosti, břišního tuku a krevního tlaku u obézních lidí poté, co jedli 15 procent kalorií z mandlí po dobu 12 týdnů. Kromě toho studie z roku 2017 provedená v Indii prokázala lepší kontrolu glukózy, zlepšené hladiny triglyceridů a cholesterolu a zmenšení pasu u dospělých s diabetem, kteří jedli mandle jen tři týdny.
Mandle jsou také skvělým zdrojem vitamínu E, vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Jezte je tak, jak jsou, nebo využijte zdravotních výhod mandlí prostřednictvím mandlového másla, mandlové mouky a mandlového mléka.
Pistácie
Studie publikovaná v Metabolism ukázala významné zlepšení cholesterolu a triglyceridů u dospělých s diabetem, kteří jedli pistácie každý den po dobu jednoho měsíce. Jiná skupina výzkumníků zjistila, že konzumace pistácií po dobu čtyř měsíců zlepšila kontrolu krevního cukru u dospělých s prediabetem.
Pistácie obsahují resveratrol, antioxidant spojený s lepší hladinou glukózy u lidí s cukrovkou. Lidé s prediabetem měli také zlepšenou inzulínovou rezistenci a zánětlivé markery. Protizánětlivé výhody mohou pocházet z fytochemikálií pistácií, jako jsou fenoly, proanthokyanidiny a flavonoidy.
Hořčík je jedním z životně důležitých minerálů pro správné fungování našeho těla. Ale často se nám to nedaří dostat do adekvátního…
Makadamové ořechy
Makadamové ořechy přezdívané „královna ořechů“ pocházejí z Austrálie. Výzkum zjistil souvislost mezi konzumací makadamových ořechů a nižším rizikem srdečních chorob. Ve skutečnosti přezkum šesti klinických studií z roku 2015 dospěl k závěru, že zahrnutí makadamových ořechů do stravy pomáhá snižovat celkový a LDL cholesterol.
Makadamové ořechy jsou také dobrým zdrojem thiaminu a manganu. Stručně řečeno: zdá se, že makadamové ořechy mají kardiovaskulární přínosy, takže by nebylo špatné zařadit je do každodenního jídelníčku.
Mohou kočky jíst krmivo pro psy?
Kešu ořechy
Kešu jsou oblíbeným snídaňovým oříškem – a jsou stejně zdravé jako chutné. Kešu oříšky obsahují fytáty s protizánětlivými vlastnostmi a také esenciální minerály fosfor, hořčík, měď a mangan. Nedávný výzkum odhalil, že u mužů a žen se středně zvýšeným LDL (špatným) cholesterolem, kteří konzumovali 16 až 36 kešu ořechů denně, došlo po jednom měsíci ke snížení celkového a LDL cholesterolu.