Proč je dobré všechny OŘECHY před konzumací namočit na 6 hodin?

0297318001638462414 1680622 144x110.webp.webp vaření

Ořechy jsou pro nás nesmírně užitečné a jsou bohaté na živiny nezbytné pro naše zdraví. Obsahují ale také kyselinu fytovou, která nemá pro naše tělo žádné výhody a dokonce dokáže odstranit stopové prvky obsažené v ořeších. Ne všechny užitečné látky se dokážou plně vstřebat, proto je dobré ji odstranit nebo alespoň snížit její množství, a to jednoduchým úkonem – namočením ořechů před konzumací. Tato metoda stimuluje uvolňování fytózy, což je látka, která snižuje hladinu kyseliny fytové. Na to, jak správně namáčet naše ořechy, se podíváme v následujících řádcích.

Namáčení ořechů

Udělejte ořechy ještě zdravější s tímto jednoduchým trikem

Všichni víme, jak užitečné jsou ořechy pro lidské tělo. Jedním jednoduchým krokem z nich ale můžeme udělat superpotravinu. …

V minulosti bylo povinné namáčení ořechů, poté se nechaly uschnout na slunci a poté se jedly mleté. Namáčení je ve slané vodě pravidlem, ale dnes podle odborníků není solení nutné.

Pokud přesto chcete do namáčecí vody přidat sůl, použijte himalájskou nebo mořskou sůl. Poměr v množství voda-oříšky-sůl by měl vypadat takto: např. na 100 g ořechů použijte 200 ml vody a 1 lžíci soli. Použijte skleněnou nádobu na namáčení nebo něco jiného než plastové. Je důležité specifikovat, že voda musí být horká.

U všech ořechů nelze obecně říci, jak dlouho by se měly namáčet, protože se jedná o různé druhy a podle toho se liší i časová náročnost. Ořechy, jako jsou vlašské ořechy, lískové ořechy, pekanové ořechy a piniové oříšky, budou potřebovat asi 8 hodin namáčení a kešu – 6 hodin. Kešu ořechy se ve skutečnosti používají také v mnoha receptech na dorty a dezerty, takže je nejlepší, když jsou předem namočené, aby si zachovaly svou strukturu. Kešu se tak stane měkkým a pružným, snadněji zpracovatelným.

Dalším plusem procesu namáčení je, že chuť ořechů se tímto způsobem zostřuje, stává se nasycenější.
Možná si ani nespočítáte, jak dlouho ořechy namočíte, ale večer je dejte do vody a nechte přes noc odležet. Ráno je třeba je umýt a osušit papírem. Pokud se je rozhodnete zpracovat dodatečně, doporučujeme tak učinit v troubě a vyhnout se smažení.
Namočené ořechy můžete použít i k výrobě domácích rostlinných a ořechových mlék, ale pokud je nestihnete namočit přes noc, můžete je nechat jen pár hodin.

10 ořechů a semínek, které je dobré jíst každý den

Ořechy jsou pro tělo prospěšné a s nimi budete moci získat potřebné látky pro tělo. V následujících řádcích upřesníme ořechy…

Podívejte se na všechny nejnovější zprávy z Actualno.com

Více od CURIOUS:

2 způsoby, jak oloupat dýni během chvilky

Tuto chybu děláme při nabíjení smartphonu všichni

Jaké jsou nejškodlivější tuky, kterým se musíme vyhýbat?

Top 7 vyhynulých zvířat, která existovala v Bulharsku

Víte, odkud pochází slovo „karanténa“?

Která země ovládá ostrov Grónsko

Jaké jsou první příznaky artritidy?

Víte, kde jsou v Bulharsku gejzíry?

Ve kterých zemích nás vítají „chlebem a solí“?

Kde jsou aktivní sopky v Evropě?

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA