Při přípravě řízků přidává mnoho hospodyněk do mletého masa strouhanku namočenou v mléce.
A to nejen z důvodu úspory masové složky.
Přítomnost chleba v mletém mase je zárukou, že hmota bude pevná: výroba řízků bude snadná.
Navíc díky chlebové složce bude pokrm jistě měkký a šťavnatý.
Ale jaký pekárenský výrobek byste si měli vybrat k přidání do mletého masa?
Zkušení kuchaři již dávno přišli na to, že je vhodné používat spíše bílé než černé pečivo. Nebo bochník.
Proč je černý chléb horší než bílý chléb nebo bochník?
Výrobek má vážnou nevýhodu: má jemnou kyselost.
Při pravidelné konzumaci černého chleba není tato chuť nijak zvlášť patrná.
Pokud je ale drobenka v mletém mase, získáte řízky s kyselou chutí. A ne všem gurmánům bude chutnat.
Abyste pokrm nezkazili a nezklamali vaši domácnost a hosty, měli byste jako základ řízků použít strouhanku z bílého chleba nebo bochník.
Pokud vám však přítomnost kyselosti vyhovuje, můžete použít černý chléb: jako bochník „drží pohromadě“ mleté maso a dodává řízkům šťavnatost.