Nepředpokládejte, že k výrobě medového chak-chaku potřebujete speciální přísady nebo speciální vybavení.
A nebudete potřebovat ani dovednosti profesionálního cukráře. Hlavní věc je zásobit se potřebnými produkty a můžete bezpečně začít připravovat lahodnou pochoutku. K tomu budete potřebovat:
- 400 g mouky (vezměte nejvyšší stupeň);
- 1 sklenice medu;
- 1 šálek cukru;
- 4 vejce;
- 750 ml rostlinného oleje;
- 0,5 lžičky soli;
- 0,5 lžičky sody;
- vlašské ořechy (mandle) – na ozdobu.
První věc, kterou musíte udělat, je prosít mouku na pracovní plochu, poté do ní nalít vejce se solí a sodou a zadělat těsto. Hlavní věc je, že to není příliš měkké a lepkavé.
Výslednou hmotu přendejte do sáčku a dejte na 20 minut do lednice, poté rozválejte na tenkou vrstvu a nakrájejte na proužky o šířce nepřesahující 5 cm.
Tyto proužky pak přeložíme napůl a nakrájíme na tenké nudle, které je třeba smažit na rozpáleném oleji několik minut do zlatova.
Napůl hotový chak-chak by měl být rozložen na papírové ručníky, které absorbují přebytečný tuk, ale mezitím si můžete udělat sirup.
K tomu zahřejte cukr a med v silnostěnné nádobě a přiveďte k varu. Sirup je potřeba ještě pár minut povařit na mírném ohni.
Téměř připraveno: smažené nudle vložte do hluboké misky a zalijte sirupem a po důkladném promíchání z něj vytvořte krásný kopec na plochém talíři (předem pokropte nádobí vodou). Na ozdobu použijte ořechy.