Zdá se, že soubor požadovaných přísad pro těsto na palačinky je známý všem kuchařům: začátečníkům i zkušeným.
Hmota by se tedy měla skládat z mouky, vajec, mléka, rostlinného oleje, soli a cukru.
Některé mazané hospodyňky však používají jinou složku – vodu, právě přivedenou k varu.
Vařící voda obvykle nahradí polovinu objemu mléčného nápoje.
Proč se to dělá? Ukazuje se, že díky velmi horké tekutině získá těsto ideální konzistenci.
Ale jaké jsou vlastně výhody, které kuchař získá přidáním vroucí vody do směsi?
Palačinky se netrhají
Díky vysoké teplotě vody zůstanou palačinky při vaření neporušené.
Okamžitě získávají elasticitu: lze je bezpečně převrátit a přeskupit.
Palačinky jsou nadýchané a jemné
Přítomnost vroucí vody v palačinkovém těstě je zárukou vzdušného pokrmu. Kromě toho získávají palačinky chutný vzhled: ukážou se jako prolamované (s otvory).
A podobného výsledku je dosaženo i bez použití jedlé sody, minerální vody nebo droždí.
Palačinky jsou jemné
Přidáním bublající vody do těsta kuchař zvyšuje šanci na neuvěřitelně měkké palačinky.
Nejzajímavější je, že pokrm zůstane křehký po poměrně dlouhou dobu: jídlo nevyschne ani po dni.