Vytváření zdravých stravovacích návyků může prodloužit délku života, tvrdí britští vědci. Je však důležité vědět, které potraviny jsou prospěšné a pomáhají vám žít déle.
Ořechy pro dlouhý život a nižší úmrtnost
Studie ukazují, že konzumace ořechů může snížit úmrtnost na některé nemoci a smrt obecně.
Podle studie zveřejněné v British Medical Journal jsou ořechy spojeny se zvýšenou očekávanou délkou života, zejména pokud jde o udržení zdravých krevních cév a také snížení rizika srdečních onemocnění.
Vědci: Pokud to budete dělat 10 minut denně, snížíte riziko demence
To je způsobeno obsahem polynenasyceného tuku zvaného kyselina alfa-linolenová (ALA). Tyto tuky se nacházejí ve vlašských ořechách, lněných semínkách, ale i v sójových bobech a dalších rostlinných potravinách.
Studie byla systematickým přehledem 41 studií hodnotících riziko úmrtnosti z konzumace potravin bohatých na ALA. Byla analyzována data od 120 000 lidí ve věku 18 až 98 let, přičemž byly zohledněny další faktory, jako je váha, kouření, konzumace alkoholu, fyzická aktivita a kalorický příjem.
„Vyšší příjem ALA byl spojen s 10%, 8% a 11% snížením úmrtnosti ze všech příčin, kardiovaskulárních onemocnění a ischemické choroby srdeční,“ uvedli vědci.
Důležité: Článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje konzultaci s odborníkem!