Maliny působí diaforeticky a antipyreticky (snižující teplotu), obsahují fruktózu, sloučeniny kaempferolu, pelargonidiny, katechiny, kyanidy, kvercetin, kyselinu galovou, antokyaniny a kyselinu ellagovou, dále vápník, železo, hořčík, draslík a fosfor.
Proto se odedávna používá jako lék na nachlazení. Čaj se připravuje ze sušeného i čerstvého ovoce, jako džem nebo drcený, s cukrem.
Nesmíme ale zapomenout na další vlastnost malin – mohou způsobovat arytmii a zpomalovat práci ledvin.
Pokud takto léčíte chřipku a nachlazení, strašně se mýlíte
Proto se nedoporučují pacientům s kardiovaskulárními a ledvinovými chorobami.
A zde je důležité nezapomenout, že při nachlazení a chřipce jsou srdce a ledviny, dokonce i u zdravých lidí, vystaveny dodatečné zátěži, a proto v takových obdobích nejsou indikovány produkty, které vytvářejí nové problémy.
Kromě toho jsou maliny také přírodním antikoagulantem, tedy ředidlem krve. Proto se nedoporučuje užívat je společně s antikoagulačními léky, mezi které patří aspirin – často preferovaný při nachlazení.
V opačném případě se zvýší pocit únavy, objeví se závratě a může začít i krvácení z nosu.