Můj dům je můj hrad. Toto rčení nejlépe odráží, proč je náš domov územím, kde se cítíme pohodlně a chráněni. Ukazuje se však, že i v ní jsou nebezpečí, která ani netušíme a mohou poškodit naše zdraví.
Jak udělat kávu super zdravou
A jakkoli se snažíme chránit, někdy prostě nevíme, na co si dát pozor. Profesor klinické mikrobiologie Philippe Tierno poukázal na to, které předměty u nás doma jsou ještě špinavější než záchodová mísa nebo odpadkový koš.
Řeč je o pokrmu houby. Jsou nejvíce náchylné k bakteriím, a proto jsou nejšpinavějším předmětem v domácnosti.
„Houba má spoustu záhybů a štěrbin, takže pokaždé, když s ní čistíte, v těch prohlubních zůstávají patogenní mikroorganismy.
Lidé houbu opláchnou v domnění, že ji čistí, ale ve skutečnosti ji potřebují dezinfikovat, vysvětluje Dr. Philip Tierno, profesor klinické mikrobiologie v New Yorku, autor knihy Tajný život mikrobů.
Mýty o hubnutí: Proč počítání kalorií a biopotraviny nejsou klíčem k hubnutí
Pokaždé, když použijete houbičku na mytí nádobí, zbytky jídla skončí v malých štěrbinách, kde mohou zůstat po dlouhou dobu, což umožní růst bakterií.
Navíc je houba téměř vždy mokrá, což z ní dělá ideální místo pro rozvoj nebezpečných bakterií, které se množí každých 20 minut.
Zvláštní pozornost je třeba věnovat otírání prken, na kterých krájíte maso, například kuřecí, protože v tomto případě je zejména v letních měsících větší šance na vznik nebezpečné bakterie salmonely.
Neškodná však není ani zelenina a ovoce, které často obsahují bakterie Escherichia coli, které mohou způsobovat různé druhy infekcí./Zdrave.to
Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení!