Všichni milujeme hranolky, ale nikdo nečekal, že…

1700246657 Shutterstock 430672936 1.jpg Společnost

Není snad člověka, který by alespoň jednou v životě nezkusil smažené brambory. Jsou oblíbeným jídlem mnoha a možnosti pokrmů s nimi jsou neomezené.

Tajný trik vám pomůže zhubnout

Ať už jsou v burgeru, jako příloha k jinému pokrmu nebo jednoduše posypané trochou sýra či kečupu, konzumují je miliony lidí po celém světě.

Ukazuje se však, že toto oblíbené jídlo našemu zdraví tolik neprospívá.

Gastroenterolog Dilyara Lebedeva varoval před škodlivými účinky konzumace smažených brambor. Jejich konzumace se podle ní může stát faktorem předčasného stárnutí.

Škody z hranolků

Faktem je, že díky glykaci kolagenu se po požití této potraviny mohou objevit otoky, vrásky, zvýšená pigmentace a povislá kontura obličeje.

Proto lékař doporučuje vyhýbat se dezertům a pokrmům, které obsahují konečné produkty pokročilé glykace. A to platí zejména pro hranolky. Tento efekt má i Crème brûlée, všechny dezerty a těstoviny.

Abyste si uchovali mládí, měli byste do jídelníčku zařadit domácí jídla z kvalitních surovin, jídlo důkladně žvýkat, pít více vody a nepřipravovat se o spánek, radí také gastroenterolog.

Nejoblíbenější japonská dieta – Za 14 dní zhubnete 8 kilogramů!

Konečné produkty pokročilé glykace (AGE) jsou látky, které vznikají, když jsou molekuly bílkovin a cukru spojeny a zahřívány na vysoké teploty. Dochází k reakci, v jejímž důsledku se objevují AGE – tedy poškozené proteiny se změněnou strukturou. S těmito molekulami se setkáváme každý den.

Myslete na pečené maso zejména s přidáním omáčky obsahující cukr – to vede ke vzniku kůrky, hustoty, změně barvy a chuti. Totéž platí pro vařené kondenzované mléko (v tomto případě je pozorována změna chuti, barvy a viskozity).

Tento proces neprobíhá jen ve vaší troubě. Je neustále přítomen v těle, s výjimkou nižší teploty, vašich 36,6 stupňů podobně spouští proces interakce mezi cukrem, který jíte, a bílkovinami, které budují vaše tělo. To vše se děje v těle také, ale mnohem pomaleji.

Kokosový olej zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění

Cokoli, co výrazně zvyšuje obsah konečných produktů pokročilé glykace v těle, urychluje stárnutí organismu. V první řadě je to cukr a rychlé sacharidy – rychlé občerstvení, sladkosti a mouka.

Zvyšují počet AGE v těle. Do této kategorie spadají také potraviny smažené nebo pečené při teplotě nad 120 stupňů. Je ale také důležité si uvědomit, že konečné produkty pokročilé glykace jsou přítomny i při přípravě zdravých potravin.

Například výzkum provedený americkými vědci v roce 2013 identifikoval produkty s nejvyšším obsahem AGE po tepelné úpravě při teplotách nad 120 stupňů. Patří sem sezamový olej, olivový olej, piniové oříšky, olivový olej, kešu oříšky, hovězí maso, kuřecí maso, parmazán./zdrave.to

Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA